Awokado

Awokado zwany inaczej smaczliwką wdzięczną to owoc o największej gęstości odżywczej oraz najwyższej kaloryczności wśród tej grupy składników. W 100 g awokado jest aż 160 kcal. Jednak obecność jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że posiłki bogate w awokado nie dość, że są zdrowe, to jeszcze zmniejszają odczucie głodu, co jest ważne chociażby w odchudzaniu.

Właściwości

Awokado NIE zawiera CHOLESTEROLU, za to zawiera sterole roślinne, które sprzyjają zmniejszaniu stężenia cholesterolu we krwi. Zatem włączony do diety może zapobiegać chorobom serca.

Awokado ma również zastosowanie w profilaktyce i terapii cukrzycy. Dzięki zawartości wspomnianych już jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika zapobiega niebezpiecznym wahaniom glukozy we krwi oraz wspomaga terapię insulinooporności.

Smaczliwka wdzięczna jest również bogactwem witamin: A, B, C, E i K oraz minerałów: potas, miedź, fosfor, magnez i żelazo. Jeszcze innym ważnym składnikiem awokado jest glutation, który jest cennym antyoksydantem, wspomagającym pracę wątroby oraz detoksykację naszego mózgu. Poza tym w awokado znajduje się aminokwas tryptofan, który jest prekursorem m.in. serotoniny czy melatoniny, hormonów potrzebnych w zaburzeniach nastroju czy snu.

Korzyści z jedzenia awokado

Zatem regularne spożywanie odpowiednich ilości awokado przyczynia się do poprawy zdrowia. Innymi słowy może być śmiało stosowane w profilaktyce jak i terapii takich problemów zdrowotnych jak: cukrzyca, miażdżyca, podwyższony cholesterol czy nadwaga i otyłość.