Czym jest tkanka tłuszczowa?
Od wielu lat tkanka tłuszczowa była postrzegana głównie jako rezerwuar energii w postaci triacylogliceroli. Uważano, że jej rola to termoizolacja. Ponadto miała chronić narządy przed uszkodzeniami mechanicznymi. Jednak na przestrzeni lat zaobserwowano, że nadmiar tkanki tłuszczowej koreluje z występowaniem wielu chorób. Skłoniło to badaczy do podjęcia badań dotyczących patologii tkanki tłuszczowej. Dowiedli oni, że tkanka tłuszczowa jest narządem czynnym endokrynologicznie, czyli wytwarza szereg hormonów. Ma również zdolność wydzielania licznych substancji czynnych biologicznie jak np. cytokiny prozapalne.
Rodzaje tkanki tłuszczowej
W organizmie człowieka można wyróżnić tkankę tłuszczową białą, której zwiększona objętość ma związek z większym ryzykiem występowania chorób w przebiegu otyłości. Drugim rodzajem tkanki jest tkanka tłuszczowa brunatna, pełniąca funkcję regulatora termogenezy. Dawniej sądzoną, że występuje ona głównie u dzieci i wraz ze wzrostem zanika, jednak badania wykazały, że nie jest to prawdą i ten rodzaj tkanki występuje również u osób dorosłych. Jednak to biała tkanka tłuszczowa ma zdolność syntezy i wydzielania wielu cytokin (adipokin), które odpowiadają za zmiany metaboliczne w ustroju oraz jest uznana za największy narząd endokrynny organizmu człowieka. Pierwszą odkrytą adipokiną była leptyna.
Leptyna
Jest ona hormonem białkowym. Jej stężenie wzrasta proporcjonalnie to objętości tkanki tłuszczowej. Zasadniczą funkcją tego hormonu jest regulacja łaknienia. Czyli u osób otyłych, ilość leptyny się zwiększa, co powinno hamować apetyt. Jednak dochodzi tutaj do sytuacji, w której tkanki przestają być ,,czułe” na jej działanie i dochodzi do procesu zwanego leptynoopornością. Przez co mamy do czynienia z niepohamowanym apetytem. W etiopatogenezie choroby jaką jest otyłość odgrywa rolę wiele czynników, jednak zawsze jej przejawem jest dodatni bilans energetyczny. Pomimo postępu i nowych doniesień w terapii otyłości, to leczenie dietetyczne jest podstawową metodą terapeutyczną.
Zatem tkanka tłuszczowa jest nam niezbędna, ale w odpowiedniej ilości. Utrzymanie jej objętości w ryzach jest kluczem do utrzymania zdrowia i często jest kluczem do wyjścia z wielu chorób i zaburzeń dotykających ówczesnego człowieka.